Skatten höjer villaoljan men dollarn sänker priset

Höjd skatt på villaolja var en av nyheterna i regeringens budget. För en normalvilla stiger skatten med 1 600 kronor per år. Men det finns hopp för villaägarna. I takt med att dollarn blir svagare sänker oljebolagen sina priser.
Vi följde med Hans Westerlund när han levererade olja i Stockholmsområdet. - Så där. De fick 2 700 liter så nu är den full, nu klarar de sig i vinter, säger Hans Westerlund. Det här kommer att gå på 20 000 ungefär. Vad blir det efter nyår? - Då blir det en 1 500 till, säger han. 120 kronor per kubikmeter kostade oljan när Hans började köra tankbil i mitten av 60-talet. Idag kostar en kubik villaolja ungefär 6 700 kronor. Av det är nästan 4 000 skatt och moms. Vid årsskiftet höjs alltså skatten med ytterligare 525 kronor per kubikmeter. Men det är inte säkert att höjningen slår igenom helt och hållet för konsumenten. Dollarn faller och motverkar skatteeffekten I tisdags sänkte Preem priset med 125 kronor. Orsaken var den falllande dollarn. Många bedömare räknar med att dollarn kan bli ännu billigare. Det kan minska effekten av skattehöjningen ytterligare, tror Tomas Ögren, ansvarig för villaoljeförsäljningen på Preem. - Jag tror att genomsnittspriset nästa år kommer att vara högre men det är klart att om vi får en långsiktigt lägre dollarkurs så kommer det att verka positivt på priserna, säger Tomas Ögren. Hundratusentals hus värms med olja Det finns 300 000 villor som värms upp med olja. Hans Westerlund har varit och fyllt på sin tankbil och kör iväg till nya kunder. - Nu blir det Lilla Essingen och Stora Essingen. Tre kunder som ska fylla på, säger han.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".