Stark konjunktur för norska oljebolag

Det stormar för fullt runt norska oljebolaget Statoil i samband med misstankar om en korruptionsaffär som fått både vd och styrelsordförande att avgå. Men samtidigt är det starka tider för de norska oljebolagen. Med höga olje-och gaspriser så tjänar bolag som Statoil och Hydro mycket pengar.
Solen blänker i metallställningarna på gasplattformen Sleipner i Nordsjön. Det är hav så långt man kan se åt alla håll. Platschefen klättrar runt i trapporna och inspekterar produktionen. Viktig plattform Statoils plattform mitt emellan Norge och Storbritannien är viktig. Härifrån kommer ungefär en fjärdedel av den norska gasproduktionen, berättar platschefen Evdin Yttredal. 45 miljoner kubikmeter gas om dagen går till Europa Just nu ligger priserna för naturgas på en relativt hög nivå. Det priset och det höga oljepriset på cirka 26 dollar fatet gör att Statoil tjänar mycket pengar. Kristin Bremer Nebben är informationschef. Oljeförsäljning går bra Det är bland annat försäljningen av olja till USA som går bra nu, efterfrågan är stor. Att vi tjänar mycket pengar gör att vi kan satsa mer utomlands, säger informationschefen. Också för norska Hydro är det goda tider. Men samtidigt finns det ett orosmoln för branschen, det görs få nya olje och gasfynd på norska sokkeln nu. Många anställda permitterade Många olje-, gas - och offshoreanställda är permitterade när man nu borrar mindre och inte bygger nya plattformar. Att få nya olje-och gasfynd görs påverkar också offshoreföretagen här negativt. De som bygger plattformar och annan utrustning, bland annat det stora industriföretaget Aker Kvärner och svensk-shweziska ABB:s olje och gasverksamhet i Norge. Nu kräver bolagen i branschen tillstånd att söka i nya områden, men miljöorganisationerna är inte lika entusiastiska.
Beatrice Janzon, på gasplattformen Sleipner i Nordsjön beatrice.janzon@nrk.no
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".