Äggallergiker måste se upp med vaccin

Uppdaterad: 22:03
Personer som är allergiska mot ägg kan inte vaccinera sig mot den så kallade svininfluensan. Sverige har beställt vaccin som odlats fram inuti hönsägg, vilket gör att små mängder äggprotein hamnar i läkemedlet.

Annika Linde på Smiddskyddsinstitiutet säger att det för närvarande inte finns några möjligheter att få in en alternativ produkt till äggallergikerna.

Personer med svår äggallergi kan reagera på det nya svininfluensavaccinet.

Liksom andra influensavaccin odlas det fram i hönsägg och trots att vaccinet renas kan rester av äggprotein finnas kvar. Men Martin Holmberg läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet säger att det ändå är få äggallergiker som inte kommer att kunna ta vaccinet.

– De flesta kan ändå ta influensavaccin om de gör det under övervakning av sjukvården. Men några kommer att få så pass kraftiga reaktioner att man inte bör göra det.

Hur ska de klara influensan?

– I första hand så finns det läkemedel som man kan ta i förebyggande syfte, Tamiflu, som förhindrar att man får influensan till då den här vågen har gått över, säger Martin Holmberg, läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Kristoffer Morén
krister.morén@sr.se