Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda tider för norska oljabolagen

Det stormar för fullt runt norska oljebolaget Statoil i samband med misstankar om en korruptionsaffär som fått både VD och styrelsordförande att avgå. Men samtidigt är det goda tider för de norska oljebolagen. Med höga olje-och gaspriser så tjänar bolag som Statoil och Hydro mycket pengar. Vår korrespondent i Norge beskriver läget i branschen just nu.
Solen blænker i metallstællningarna på gasplattformen Sleipner i Nordsjøn. Det ær hav så långt man kan se åt alla håll. Platschefen klættrar runt i trapporna och inspekterar produktionen. Statoils plattform mitt emellan Norge och Storbritannien ær viktig. Hærifrån kommer ungefær en fjærdedel av den norska gasproduktionen, berættar platschefen Evdin Yttredal. 45 miljoner kubikmeter gas om dagen går till Europa Just nu ligger priserna før naturgas på en relativt høg nivå. Det priset och det høga oljepriset på cirka 26 dollar fatet gør att Statoil tjænar mycket pengar. Kristin Bremer Nebben ær informationschef. Det ær bland annat førsæljningen av olja till USA som går bra nu, efterfrågan ær stor. Att vi tjænar mycket pengar gør att vi kan satsa mer utomlands, sæger informationschefen. Också før norska Hydro ær det goda tider. Men samtidigt finns det ett orosmoln før branschen, det gørs få nya olje och gasfynd på norska sokkeln nu. Många olje-, gas - och offshore anstællda ær permitterade nær man nu borrar mindre och inte bygger nya plattformar. Att få nya olje-och gasfynd gørs påverkar också offshoreføretagen hær negativt- de som bygger plattformar och annan utrustning, bland annat det stora industriføretaget Aker Kværner och svensk-shweziska ABB:s olje och gasverksamhet i Norge. Nu kræver bolagen i branschen tillstånd att søka i nya områden, men miljøorganisationerna ær inte lika entusiastiska. Beatrice Janzon, på gasplattformen Sleipner i Nordsjøn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".