Mobiltelefonförsäljningen kraftigt bakåt

I den ekonomiska krisens spår är det färre och färre som vill köpa ny mobiltelefon. Det framgick när både Sony Ericsson och Nokia lämnade kvartalsrapporter i dag. Försäljning och resultat minskade för båda bolagen, enligt rapporterna.

Både för Nokia och Sony Ericsson var det andra kvartalet riktigt svagt. Nokia faller kraftigt på börsen sedan bolaget tvingats backa från ett par av sina tidigare prognoser för mobiltelefonverksamheten under andra halvåret i år.

Men Nokia lyckades åtminstone göra en vinst över fyra miljarder kronor under andra kvartalet och samtidigt försvara sin ledande marknadsandel på mobiltelefoner. Fortfarande är nästan fyra mobiltelefoner av tio som säljs i världen en Nokia.

Sony Ericsson, som ägs till hälften av börsnoterade Ericsson och till andra hälften av japanska Sony, hade i jämförelse en långt mer katastrofal utveckling. Bolagets försäljning backade med hela 43 procent under kvartalet. Förlusten var drygt tre miljarder kronor och marknadsandelen minskade kraftigt.

I nuläget är bara var tjugonde mobiltelefon som säljs i världen en Sony Ericsson. Bolaget är alltså en dvärg i jämförelse med jätten Nokia.

Men Ulf Lilja, finanschef på Sony Ericsson, hoppas att lanseringar av nya mobiltelefoner ska hjälpa bolaget att återta marknadsandelar.

– Bland annat kommer vi nu att lansera ett antal intressanta telefoner, som vi tror passar bra med nuvarande trender i andra halvåret.

Vad är det för trender ni har missat?

– Vad som har varit en klar trend är att konsumenterna vill ha så kallade touch-telefoner. Vi kommer med fler av de modellerna framöver och det är ett område som vi tror kommer att hjälpa oss att komma tillbaka, säger Ulf Lilja på Sony Ericsson.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se