Island ansöker om EU-medlemskap

Uppdaterad: 17:41
Island kommer att ansöka om EU-medlemskap. Det beslutade parlamentet, alltinget, i dag. Ansökan från Reykjavik skickas till EU inom bara några dagar. 

Med knapp marginal, 33 röster mot 28, röstade alltingets ledamöter i dag för en ansökan om ett framtida medlemskap i EU.

Beslutet kom efter flera dagars intensiv debatt om frågan.

Det var mycket som stod på spel i dagens omröstning. Om majoriteten av ledamöterna hade röstat nej riskerade regeringen att spricka, enligt isländska bedömare. Anledningen är att Socialdemokraterna och partiet Gröna vänstern, som regerar tillsammans, tycker olika i frågan om EU.

Islands statsminister, socialdemokraten Jóhanna Sigurdardóttir, trodde hela tiden på ett ja. Men Gröna vänstern är inte alls lika EU-vänlig.

Fem ledamöter från Gröna vänstern röstade mot ett EU-medlemskap. En av dem var jordbruks- och fiskeministern Jón Bjárnason. Traditionellt finns det ett starkt motstånd mot EU:s fiskeregler i Island.

Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kallade dagens omröstning "historisk" och hon sa i eftermiddags att Islands ansökan kommer att gå i väg inom några dagar, enligt nyhetsbyrån Reuters. Dock underströk hon att förhandlingarna med EU kan komma att ta flera år.

När Island så småningom har godkänts av övriga EU får en folkomröstning avgöra om landet verkligen ska ansluta sig till Europeiska unionen.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se