EU-poliser litar inte på varandra

På EU:s ministermöte i Stockholm har i dag justitieministrar och inrikesministrar diskuterat polissamarbete. Polisen ska börja samarbeta med varandra över gränserna och ett problem är att poliser i olika länder inte har tillräckligt stort förtroende för varandra.

– Poliser är som folk är mest, väldigt många har frågor och bristande tilltro till det man kan för lite om. Vi ser att en del typer av brott skulle kunna klaras upp snabbare och lättare om man lokalt kände till hur man ska samarbeta med andra, sade justitieminister Beatrice Ask på EU:s ministermöte efter det att polisens sätt att samarbeta diskuterats.

Det visade sig att mycket av det justitieministrarna nu försöker göra mer handlar om att försöka få det som finns att fungera bättre i stället för att införa en lång rad nya åtgärder.

– Framförallt så diskuterar vi hur poliser och åklagare generellt ska bli bättre på att använda de möjligheter som redan finns, sade Beatrice Ask.

I strategin för polissamarbete ingår också att poliser och domare ska utbildas och även få någon form av praktik hos varandra.

EU-kommissionären Jaqcues Barrot sa att polisen måste byta information mer effektivt.

– EU:s polismyndighet Europol kan bli mycket mer av en plattform för utbyta av information, sade Barrot.

Men justitieminister Beatrice Ask slår ifrån sig på frågan om inte vanliga medborgare också riskerar att hamna i EU:s register:

– Det verkar ju helt onödigt. Varför skulle man ha det? Någon måtta måste det ju ändå vara. Det är ju den här typen av fantasier som dyker upp i den här debatten, men jag tycker det är bra att det diskuteras.

Hur ska medborgarna kunna vara säkra på att det du kallar fantasier inte blir verklighet?

– Genom att vi alla deltar i diskussionen på ett seriöst sätt, säger Beatrice Ask.

Vad det ska bli för förändringar i det program som diskuteras är oklart eftersom Stockholmsprogrammet efter enskilda överläggningar med varje EU-land ska komma i en ny version i oktober.

Mötet i Stockholm ska inte heller fatta några beslut eftersom det är informellt. Och kanske var det just den informella stilen som fick kommissionären Barrot att låta som något ur Melodifestivalen när han tackade "kära Beatrice", alltså Ask, för ett gott värdskap.

– Tack kära Beatrice, tack, för det goda värdskapet, sade Barrot.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se