Turistråd föreslår dyrare gästhamnar

Så här mitt i sommaren är många svenska gästhamnar överfulla. För att reglera trängseln menar Västsvenska turistrådet att båtgäster ska betala mer under högsäsong och då mötas av högre standard och större möjligheter att öppna plånboken.

En svensk campingturist spenderar 440 kronor om dagen. En båtgäst i Västsverige betalar inte ens hälften, 205 kronor.

Delvis för att man inte har möjlighet. Svenska gästhamnar är inte byggda för båtturism. I stället får man kämpa för att hitta plats och hålla sin plats i stället för att semesterhandla.

– Vi har kapacitetsproblem. Driftsformerna är fel. Man driver det som parkeringsplatser i stället för som kommersiella boendeanläggningar. Vi har en en prissättningsfråga också, så det finns mycket att göra, säger Anders Svedberg vid Västsvenska turistrådet.

Just prisättningen kan förändras direkt, menar Anders Svedberg. Höj avgiften i en gästhamn i juli månad och sprid ut båtsäsongen över hela sommaren.

– Jag skulle kunna gissa att någon hundralapp till, just nu under de mest intensiva veckorna, kanske inte i alla hamnar, men 15-20 av våra mest populära hamnar skulle säkert kunna ta betydligt mer betalat än vad de gör i dag, säger Anders Svedberg.

Och då pratar du dubbelt pris kanske jämfört med i dag?

– Det kan vara dubbelt pris i vissa hamnar.

Mollösund ute på Orust i Bohuslän är ett gammalt fiskeläge. Nu står här fyra båtar i bredd och gästerna får ägna tiden att kolla båten i stället för att gå iland och kanske shoppa och äta.

Lennart Andersson är hamnvakt i Mollösund.

– När man kommer på morgonen så ligger det sju-åtta båtar och det är ju mot säkerheten. Och vi måste ha ett stråk så att räddningsbåtarna kan komma in om det händer någonting, säger hamnvakten Lennart Andersson.

Martin Dahlgren besöker Mollösund och han är tveksam till höjda avgifter.

– Det är många som inte kan ta semester när de känner för det. Vissa har ju industrisemestern och ska de gå på de dyrare avgifterna bara för att de är tvingade till dessa veckorna då? Det tycker jag är helt skruvat.

Har du fått slåss för att få en plats här i Mollesund?

– Nej, jag lade in tidigt på dagen.

Men annars är det svårt?

– Annars är det svårt. Kommer du efter fem någon gång då ska du ha tur om det är någon som går ut, säger Martin Dahlgren som besökte Möllesund.

Jakob Hanberger, Jens Möller, Ekot Göteborg
jakob.hanberger@sr.se, jens.moller@.se