Stor oro för gripna demonstranter i Iran

Uppdaterad: 12:53
I dag gör den iranske oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi sitt första framträdande sedan protesterna efter presidentvalet. Anhängare har samlats och polisen har försökt skingra dem med tårgas. Minst 15 personer har gripits. Samtidigt växer oron över vad som har hänt dem som greps under de tidigare protesterna.

Människorättsorganisationer befarar att många riskerar tortyr i fängelset. Svensk-iranska Maryam systerson sitter i Evin-fängelset i Teheran och hon är mycket orolig för hans hälsa.

– Vi är jätteoroliga att de ska misshandla honom. Tortyr, mental och fysisk, säger Maryam.

Maryams systerson, som vi kan kalla Reza, har suttit i Evin-fängelset i över en månad. Han greps när han var ute och demonstrerade efter presidentvalet. I fem dagar levde familjen i ovisshet om vad som hade hänt honom. Familjen vet inte varför Reza är fängslad. Den enda kontakten familjen har haft med Reza är via telefon.

– Han säger att han mår bra men vi vet bara att han säger det, han är tvungen att säga så. Han kan inte avslöja någonting.

Ett fall som har fått stor uppmärksamhet i Iran är 19-årige Sohrab Aarabi som blev skjuten under en demonstration. Då det tog 26 dagar innan familjen fick tillbaka hans kropp finns det många frågetecken kring vad som hände honom under de dagarna.

Människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch slår nu larm om att man är bekymrad för de cirka 500 personer som de iranska myndigheterna bekräftar fortfarande är fängslade. Inte minst då det har förekommit tortyr i samband med massgripanden i Iran tidigare. Jo Stork, som är mellanösternansvarig på Human Rights Watch, har fått rapporter om att fångar inte får kontakta sina anhöriga, att de inte får någon rättslig hjälp och att vissa hålls isolerade.

Människorättsorganisationerna är också kritiska till att de iranska myndigheterna inte har upprättat kompletta listor över vilka som hålls fångna, var de befinner sig och vilka som har dött. Många Iranska familjer svävar fortfarande i ovisshet om vad som har hänt deras anhöriga. En ovisshet som Maryam och hennes syster har upplevt.

– Hon var jätteorolig. Under de första dagarna tänkte hon att han är död.

Sarah Sididé
sarah.sibide@sr.se