Italien slutar skicka tillbaka båtflyktingar

På EU:s ministermöte i Stockholm sade i dag EU-kommissionären Jacques Barrot att Italien inte kommer att skicka tillbaka fler flyktingar till Libyen. Italien har fått hård kritik för detta och i eftermiddag hade Barrot ett möte med den italienske inrikesministern.

Tack vare ett avtal med Libyen kommer det inte att bli några fler sådana operationer, sade Barrot, som i dag diskuterade frågan med Italiens inrikesminister Roberto Maroni. Italien har skickat ungefär tusen flyktingar till Libyen utan att de fått chansen att söka asyl i Italien.

Libyen får ersättning för att stoppa och ta hand om illegala flyktingar. Eftersom FN riktat hård kritik mot hur flyktingarna behandlas i Libyen ska EU-kommissionären Barrot tillsammans med FN:s flyktingkommissarie Gutteres besöka Libyen.

Förmodligen följer Sveriges migrationsminister Tobias Billström med på den resan. EU-kommissionären Jacques Barrot sade i dag också att ett förslag ska komma om att länder mot ersättning ska kunna ta mot de många båtflyktingar som kommer till Malta.

Förslaget kommer i månadsskiftet september oktober sade Barrot. På frågan om Sverige kommer att ta mot några av de flyktingar som kommit till Malta svarar migrationsminister Tobias Billström så här.

– Vi har i dag en vidarebosättningskvot som vi överlåter varje år till UNHCR, FN:s flyktingkommissariat. Inom den kvoten skulle det kunna finnas ett sådant utrymme men det är upp till migrationsverket som hanterar den här kvoten för regeringens räkning. Från den svenska regeringen sida är vi inte negativa till en sådan utveckling.

I så fall skulle vi alltså få betalt för att ta emot de här flyktingarna. Hur ser du på det?

– Det är helt naturligt att det ser ut på det viset. Det är en del av utav de solidaritetsmekanismer som vi från ordförandeskapets sida måste bygga vidare på.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se