Stålverket i Degerfors läggs ner

Idag läggs stålverket vid Degerfors Jernverk ner och totalt kommer 120 anställda att förlora sina arbeten. Jerry Gruvman slipper bli arbetslös, men han får byta arbetsuppgifter. Han är orolig för hur det ska gå för de gamla arbetskamraterna.
– Det är 120 personer som får gå hem och flera är gamla arbetskamrater och unga människor som försökt bygga upp en framtid, som springer in i väggen nu, säger Jerry Gruvman. Det är inte bara vi på jernverket som drabbas utan även affärer, som får färre som handlar vid lön. Hur är stämningen? – Den är inte på topp, men en del målar fan på väggen och andra tror att det ska börja om, säger Jerry Gruvman. Det är ovisst och overkligt. Jerry Gruvman får behålla sitt jobb, men en som redan har mist det är Tomas Enström. Han var en av tre som jobbade åt en utomstående firma inne på Järnverket, och som fick sluta för ett par veckor sen. Just nu stämplar jag och är arbetslös, säger Tomas Eriksson. Det har pågått ett tag och man har varit förberedd på det. Arbetsförmedlare Patrik Wase har blivit kontaktperson för de som får sluta på Järnverket och han räknar med att få träffa de nyarbetslösa den första oktober. – Jag tror det ska gå ganska bra och de är efterfrågade, säger arbetsförmedlare Patrik Wase. Jag hoppas på det bästa.
Anna Björndahl, SR Örebro anna.bjorndahl@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".