Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd får allt mindre stöd i opinionen

Kristdemokraterna får allt svagare stöd från väljarna. I den senaste DN-Temoundersökningen minskar kristdemokraterna kraftigt och har nu bara stöd av 5,5 procent.
Göran Hägglund, som är partiets andre vice ordförande, är bekymrad. – Det känns inte bra. Vi har en politik som jag tror har ett väsentligt större stöd än så i väljaropinionen. Vi måste få politiken att mycket handla om våra huvudfrågor så att folk känner igen det parti som står för familjepolitiken och för mer resurser till vård och omsorg. Lennart Sacrédeus, ledamot i kristdemokraternas partistyrelse menar att kristdemokraterna förlorar väljare efter EMU-folkomröstningen. – Det är naturligtvis en olycklig utveckling och bekymmersamt. Partiet måste ju försöka lyssna på de väljarskaror som vi förlorat om varför partiet gått tillbaka sedan riksdagsvalet. Varför tror du att partiet gått tillbaka? – Partiet har inte gått i takt med sin egen väljarbas. Inte minst i en sådan viktigt fråga som folkomröstningen om euron. Lennart Sacrédeus var en tongivande EMU-motståndare och han påminner om att partiet nu är långt ifrån målet att ha 15 procent av väljarna. Temo-siffran i dag ligger på bara 5,5 procent. Det betyder att partiet skulle ha minst stöd av riksdagspartierna. Det är den lägsta siffran kristdemokraterna haft på 5 år. Ingen säger rätt ut att det är dags för partiledaren Alf Svensson att lämna sin plats inför valet 2006, men det höjs röster för att förnyelsen av partiet måste fortsätta. Magnus Jacobsson, kristdemokrat i Bohuslän, drev i våras frågan om en förändring av partiledningen. Han anser att det arbetet måste fortsätta i hela partiet. – Det är ju helt logiskt att även vår partiledning på sikt kommer att föryngras. Det tror jag alla inser. Frågan är när vi gör det. Där har vi från Bohuslän landat i att i första skedet är vi nöjda med det som hänt nu, men ser man på partiets framtid så är det oerhört viktigt att föryngringen fortsätter. Mia Frisk, ombudsman för kristdemokraterna i Jönköping län, anser att nedgången började vid senaste riksdagsvalet. – Den främsta orsaken tror jag är att vi synts väldigt lite utåt sedan valet 2002.
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Pascal Tshibanda, SR Jönköping pascal.tshibanda@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".