Stark krona sänker statsskulden

Åtta miljarder kronor eller tusen kronor per person. Ungefär så mycket pengar har statsskulden minskat med efter folkomröstningen om EMU. Detta tack vare en förstärkt kronkurs.
Lars Hörngren är chefekonom på riksgäldskontoret: – Den har gjort att valuta skulden har minskat i värde. Genom att kronan blir mer värd så blir valutaskulden i dollar och euro, omräknat till kronor mindre. vad innebär det för statsskulden? – Det gör att statsskulden minskar helt enkelt. Den minskar utan att vi behöver göra några återbetalningar. Ungefär en fjärdedel av den svenska statsskulden består av lån som staten tagit utomlands. Den största delen av lånen är i euro. Men staten har även en hel del lån i amerikanska dollar. Sedan folkomröstningen om euron har kronan stärkts kraftigt. Dollarn har exempelvis blivit 40 öre billigare. Och för varje procent som kronan stärks mot de stora valutorna, så minskas den svenska statsskulden med omkring 3,5 miljarder kronor. Det ökade värdet på kronan sedan folkomröstningen har lett till att statsskulden har blivit ungefär åtta miljarder kronor mindre.
Jonas Ohlin jonas.ohlin@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".