Försäljningen av miljöfarliga tvättmedel ökar

Försäljningen ökar av tvättmedel, som inte är miljömärkta och som innehåller miljöskadliga tensider, så kallade LAS. Det visar en undersökning, som gjorts av Stockholms kommuns vattenbolag, Stockholm Vatten. En inventering i butiker på tio platser i landet visar också att många kedjor säljer sådana tvättmedel.
– Vi har hittat högre halter av LAS i slammet än vi hade väntat oss med tanke på att LAS inte finns i miljömärkta tvättmedel, säger Cajsa Wahlberg, miljökemist på Stockholm Vatten. Tanken är att slammet ska kunna användas på åkermark, men det går inte om det finns höga halter av LAS. Ämnet ska göra vattnet mjukt och tvätten ren, men är skadligt för vattenlevande organismer. – Eftersom det finns tvättmedel som inte innehåller LAS utan andra tensider, som bryts ner mycket lättare, är det självklart att de bör användas, säger Cajsa Wahlberg. LAS är en helt onödig kemikalie. När Naturskyddsföreningen har gjort sin inventering i landet, har man funnit minst 20 olika tvättmedel med LAS i butikerna. – Vi har sett att i direktimporten har tvättmedel utan miljömärkning kommit tillbaka på marknaden och vi får stora tvättmedelspaket med onödigt fullmedel och onödiga kemikalier, som är jobbiga att släpa hem, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen. Icke miljömärkta tvättmedel har man hittat hos Vivo, Rusta, Willys och ÖB. Den nya tyska varukedjan Lidl har inte ett enda miljömärkt tvättmedel, men även ICA som har en miljöpolicy och säljer miljömärkta produkter säljer icke-miljömärkta produkter i en del butiker. – På ICA Supermarket finns det tvättmedel utan miljömärkning och det är märkligt att vi 2003 ska se att ICA säljer produkter som inte har miljömärkning, säger Mikael Karlsson. Vad vill ni säga med er och Stockholm Vattens rapport? – Vi vill ge en signal till butiker som har produkter som inte är miljömärkta att det inte kommer att fungera på sikt och att man måste erbjuda miljömärkta produkter till kunderna, säger Mikael Karlsson.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".