Antalet övergivna sköldpaddor ökar

Varje år överges hundratals vattensköldpaddor runt om i Sverige. Ofta överlämnas de upphittade sköldpaddorna av polisen till djurparkerna. Men flera sköldpaddor lämnas också i hav och sjöar, i ett klimat där de har svårt att överleva.

Stefan Almrot från Ljungby fiskade upp en övergiven sköldpadda förra veckan.

– Vi var ute och fiskade och använde bottenmete med mask så bara högg den, berättar Stefan Almrot.

Sköldpaddan som Stefan Almrot fiskade upp har med största sannolikhet övergivits i ån. Och problemet med övergivna vattensköldpaddor är stort runt om i landet. Efter katter är vattensköldpaddan det djur som oftast överges i Sverige. Jonas Wahlström på Skansen-Akvariet har den senaste veckan fått in fyra övergivna vattensköldpaddor och säger att problemet bara blir större.

– Man kan säga att det är ett växande problem. Tittar man tillbaka fem till sex år så kanske det kom ett dussin per säsong och numera är det närmast hundra per säsong, säger Jonas Wahlström, chef för Skansen-Akvariet.

Vattensköldpaddorna som överges är ofta av sorten rödörad och gulörad. Sköldpaddan som till en början är liten, växer snabbt och kan bli upp till 25 centimeter. Den lever också i upp till 25 år, något som många inte tar in i beräkningen när de står i djurbutiken och därför istället överger den när de tröttnat på att ta hand om den. Och vattensköldpaddan som ursprungligen kommer från Nordamerika, får svårt att överleva det svenska klimatet när den släpps ut i vattnet. Jonas Wahlström menar att det i längden blir ett djurskyddsproblem.

– Det är djurplågeri att släppa ut djur som högst sannolikt inte kommer att överleva vintern utan istället svälter ihjäl, säger Jonas Wahlström.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se