Thomas Bodström vill se högre skadestånd

De skadestånd som svenska medier kan få betala när deras artiklar eller inslag skadat någon bör fortsätta att stiga. Det säger justitieminister Thomas Bodström. Efter att den tidigare misstänkte 35-åringen frisläppts har bland andra advokat Leif Silbersky krävt att domstolarna ändrar sin praxis och börjar döma ut större ersättningar.
Den utvecklingen pågår redan, säger Thomas Bodström, och det tycker han är bra. – Jag tycker det är bra att våra skadestånd anpassar sig till mer internationell nivå. Varför då? – Därför att det är viktigt att vi också, liksom andra länder, följer med den utvecklingen. Och det är bra att praxis följer med på det sätt som också andra länder gör. Vilken nytta gör höjda skadestånd? – Det kanske blir mer avskräckande på det sätt att man avstår från att kränka andra personer. Hur ska svenska medier våga fortsätta granska exempelvis enskilda makthavare om risken ökar att det drabbas av stora skadestånd? – Jag tror, och hoppas verkligen, att media kommer att fortsätta granska enskilda makthavare och också andra personer. Men det är inte det som det är frågan om här. Här är det frågan om man ska lämna ut saker om personers privata liv och huruvida det är relevant eller inte. Det är något helt annat än att granska makthavare. Det ska man fortsätta att göra. Medier med skakig ekonomi kanske blir alltför försiktiga. Hur kan du vara säker på att det inte blir så? – Därför att det är ett mycket stort utrymme för att man ska granska personer som gör fel. Det är inte det som det är frågan om. Det är frågan om hur mycket man ska lämna ut av enskilda personers personliga förhållanden. Och det är en helt annan fråga. Tycker du att medier har gått för långt? – Det är en sak som kanske kommer att prövas. Det vore olyckligt om jag skulle ha någon slags förhandsbesked på vad jag tycker om hur man ska se på den saken.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".