Colombia: Fler civila offer i drogkonflikt

Den väpnade konflikten i Colombia fortsätter att driva människor på flykt. Förra året tvingades 380 000 människor att fly sina hem på grund av våld, en ökning med hela 24 procent jämfört med 2007. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Mellan tre och fyra miljoner människor lever som internflyktingar i Colombia. Ytterligare en halv miljon människor har flytt till grannländer.

Det är framför allt den väpnade konflikten mellan regeringsstyrkor, gerillagrupper och paramilitär som driver människor på flykt, enligt Amnesty.

Men FN:s flyktingorgan, UNHCR:s chef i Colombia, Jean Nuel Wetterwald lägger den största skulden för det civila lidandet på väpnade kriminella grupper som slåss om att hantera knarkhandeln. För att kontrollera ett geografiskt område, måste du också kontrollera folket där, säger han.

Men enligt Amnestys nya rapport driver också regeringstrupper bort civila från sina hem. Ofta handlar det om redan fattiga människor på landsbygden som går mot en ännu mer osäker tillvaro i storstäders slumområden.

Värst drabbad är urbefolkningen, afrocolombianer och gruppen kvinnor och flickor, säger Jean Nuel Wetterwald.

Det är framför allt knarket som göder konflikten i Colombia. En minskad drogkonsumtion i omvärlden, skulle minska våldet mot civila i Colombia, förklarar UNCHR:s Jean Nuel Wetterwald.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se