Mindre förlust än väntat för Sandvik

Uppdaterad: 12:46
Verkstadsbolaget Sandvik gjorde en förlust före skatt på 2,4 miljarder kronor under andra kvartalet och orderingången föll kraftigt, visar kvartalsrapporten. Ändå steg aktien på börsen, för analytiker hade väntat ett ännu sämre resultat.

– Vi har upplevt att marknaden gradvis försvagats. Vi har tyvärr inga tecken på någon omfattande förändring på marknaden, förutom möjligen energisektorn och kinesisk bilindustri som ökar. Allting vi gör är baserat på att vi ska uppnå lönsamhet i det här svaga konjunkturläget. Vi måste bli lönsamma på den här lönsamhetsnivån, säger Lars Pettersson, vd för Sandvik.

Sandvik har kunder inom en stor del av industrin, allt ifrån gruv- och oljebolag till fordonsindustrin och är därför en bra indikator för vart konjunkturen är på väg. Kvartalsrapporten i dag var mot den bakgrunden ingen munter läsning. Försäljningen minskade med mer än en tredjedel och orderingången gick ännu sämre.

När Lars Pettersson säger att han inte ser några tecken på vändning kan han överblicka en stor del av det här året, åtminstone när det gäller kunderna inom gruvindustrin. Att aktien ändå stiger på Stockholmsbörsen i dag måste man tolka som att marknaden hade väntat sig ännu sämre siffror, särskilt som Sandvik vinstvarnade så sent som i juni.

Vad gäller framtiden så kan ett företag som Sandvik, som säljer utrustning till anläggningsindustrin, möjligen hoppas att flera stora länders satsningar på infrastrukturprojekt ska bidra till att vända utvecklingen. Men ännu ser Lars Pettersson inga sådana tecken.

– Vi kan inte säga att vi sett några tydliga resultat av detta ännu. Jag tror för det första att det tar ganska lång tid i västvärlden innan det får en rejäl effekt på ekonomin. I till exempel Kina går det snabbare att gå från beslut till handling, säger han.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se