Islamolog:

Känd terrorgrupp kan ligga bakom dåden

Ingen har tagit på sig skulden för bombdåden i Jakarta, men indonesisk polis tror att de ansvariga kan finnas inom det islamistiska terrornätverket Jemaah Islamiyah. Och mycket tyder på att det är de som ligger bakom, menar islamologen Ann Kull.

– Så som jag känner till är det mest Jemaah Islamiyah som agerar på detta viset. Det finns andra mindre grupper men de kallar jag inte terrorister och de agerar mest på det lokala planet. Så det Jemaah Islamiyah i så fall, säger Ann Kull.

Nätverket Jemaah Islamiyah är mest känt för att ligga bakom Balibombningarna 2002. Många ledande företrädare greps därefter och en del avrättades.

Nätverket försvagades ytterligare när regeringen nyligen gjorde ett tillslag mot en cell på västra Java, där bombexperter håller till.

Indonesienkännaren Ann Kull menar att Jemaah Islamiyah i dag är ett löst sammanhållet och marginaliserat nätverk.

– Bland vanligt folk har de ett oerhört litet stöd. De ses som terrorister helt enkelt. För detta ställer till det för vanliga indoneser som tycker att deras land får en publicitet som de inte förtjänar. Så deras stöd hos vanligt folk är mycket litet.

Indonesien vill gärna spela en viktigare roll internationellt, och har börjat orientera sig mer mot väst. En av Hillary Clintons första resor som USA:s utrikesminister gick till Jakarta, för att visa på de goda relationerna med världens största muslimska land och på Indonesiens stora betydelse.

Även detta skulle kunna vara en orsak till dagens bombdåd, menar Ann Kull.

– Denna fördjupade relationen mellan USA och Indonesien, framför allt i kampen mot terrorismen, skulle kunna sticka i ögonen på Jemaah Islamiyah.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se