Hård kritik mot utvisning av eritrean

En 28-årig eritreansk krigsvägrare som begått brott i Sverige riskerar att bli utvisad till hemlandet, trots rapporter om att krigsvägrare dödas och torteras i landet. Utvisningen får hård kritik.

– Jag kan inte sitta och kommentera ett enskilt fall men jag förutsätter att regeringen även i det här fallet ser till att tortyrförbudet är absolut och att det också gäller vid avvisning då risk för tortyr kan förekomma.

Den 28-åriga eritreanen flydde från kriget i Eritrea. Eritreas regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och enligt mannen rymde han från ett fängelse där han avtjänade sitt straff för krigsvägran.

Han fick år 2006 skydd i Sverige. Men ett år senare sattes han i fängelse i Sverige efter att han begått ett grovt brott. Domstolen beslutade då att han skulle utvisas till Eritrea efter avtjänat straff. Men 28-åringen som har asyl i Sverige avtjänade sitt straff redan i Oktober och sitter nu i förvar i väntan på besked från justitiedepartementet.

Innan beslut fattas ville justitiedepartementet nådeenhet ha ett yttrande från Sveriges ambassadör i Eritrea, Fredrik Schiller. Han citerar i sitt yttrande till regeringens nådenehet en amerikansk rapport, som säger att krigsvägrare kidnappas, torteras och till och med dödas i Eritrea. Ändå, skriver han, fortsätter USA att utvisa brottslingar till landet. Han hänvisar också till höga eritreanska tjänstemän som har sagt till honom att krigsvägrarna inte behandlas illa.

Migrationsverket har stoppat utvisningen av omkring 300 eritreaner på grund av det försämrade läget i landet. De anser att även 28-åringen ska få stanna i Sverige eftersom risken är stor att han utsätts för omänsklig behandling i hemlandet.¨ Madeleine Seidlitz, som är chefsjurist på Amnesty i Sverige och hon är också kritisk.

– Det är få länder där bilden är så entydig när det gäller risker för att utsättas för olika former av kränkningar. Jag tycker att det är allvarligt att ambassadören uttrycker sig på det sättet, säger Madeleine Seidlitz, som är chefsjurist på Amnesty i Sverige.

Matilda Hector
matilda.hecto@sr.se