USA: Clark mest intressant i första valdebatten

I USA hölls på torsdagskvällen den första debatten med alla de tio personer som vill blir demokraternas presidentkandidat och utmana George Bush i valet om drygt ett år. Största intresset riktades mot general Wesley Clark, vars demokratiska partitillhörighet har ifrågasatts.
– Jag är för aborträtten, kvotering av minoriteter, bättre miljö och för att USA ska engagera sig mer i det internationella samarbetet och bara använda våld som en sista utväg. Därför är jag stolt över att vara demokrat, sa Wesley Clark, i en mycket tydligt inövad respons på kritiken att han svajat mellan olika partier. Den före detta generalen, som inte minst tack vare stor medieuppmärksamhet den senaste tiden gått upp som ledande presidentkandidat enligt flera opinionsmätningar, hade annars en lugn första debatt. De flesta politiska kommentatorer gav honom godkänt, men konstaterade att han kom undan ganska lätt med allmänt hållna, sällan konkreta svar. Det var istället Howard Dean, guvernören från Vermont som också ligger bra till i mätningarna, som fick ta emot den hårdaste kritiken från sina demokratiska motkandidater, som bland annat anklagade honom för oansvariga skatteförslag. De tio försökte också i den här ekonomiskt inriktade debatten markera skillnader i synen på skatter, världshandel, hälsovård och inte minst hur nya jobb ska skapas. Men på den sistnämnda punkten riktades den hårdaste kritiken mot George Bush och i princip alla nämnde det faktum att nästan tre miljoner arbetstillfällen försvunnit under hans tre år vid makten. Kongressledamoten Dick Gephardt tog chansen till en publikfriande fråga. – Hur många jobb ska amerikanerna förlora innan George Bush förlorar sitt, frågade Gephardt. Politiska kommentatorer var i allmänhet inte särskilt imponerade av debatten, utan konstaterade att det fortfarande finns för många kandidater för att det riktigt ska gå att se vad var och en står för, och för väljarna att bestämma vem de vill ska utmana George Bush om presidentposten nästa höst. Det första primärvalet äger rum i början av nästa år.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".