EU bromsar upp ny lagstiftning

I dag avslutades EU:s justitieministermöte i Stockholm. Dagens diskussioner har gällt straffrätt och ministrarna var överens om att den lagstiftning som finns måste fungera bättre och därför uttrycker ministrarna en försiktighet när det gäller ny lagstiftning, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Det är inget stopp för nya lagar, men när man hittar på nya initiativ bör man samtidigt fundera över hur man tar reda på att de fungerar så att man kan justera eventuella brister, ibland kan ju även politiska beslut vara lita fel, säger Beatrice Ask.

Tysklands justitieminister Brigitte Zypries uttryckte sig något rakare när Ekot talade med henne.

--  Tyskland anser att först måste de lagar som finns utvärderas och först när den utvärderingen är gjord kan man överväga ny lagstiftning, säger den tyska justitieministern.

Justitieministrarna bestämde sig också i dag för att en utvärdering av existerande lagstiftning ska göras. Framför allt handlar det om att många processer tar orimligt lång tid. En process måste ta rimligt lång tid sa EU-kommissionären Jacques Barrot.

EU:s arresteringsorder är ett exempel på lagar ministrarna är missnöjda med. Bestämmelserna om att någon ska kunna häktas och snabbt utlämnas till andra EU-länder används på mycket olika sätt. En del länder använder lagen för ofta i samband med lindriga brott. Andra länder använder sig inte alls av lagen.

Nu blir det fortsatta förhandlingar om Stockholmsprogrammet som gäller polissamarbete, straffrätt, migration och asyl. På EU:s justitieministermöte i Bryssel i december är det tänkt att EU-länderna slutligen ska anta det nya programmet.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se