Grannländer nobbar inbjudan från Moskva

I Moskva hålls i dag en årlig prestigefylld galopptävling som brukar användas för ett informellt toppmöte för tidigare sovjetrepubliker. Men i år vägrar hälften av presidenterna att komma till mötet. Det visar att Ryssland just nu även har problem med relationerna med sina tidigare vänner.

Galopptävlingen heter "Presidentens pris" och de senaste åren har det ansetts självklart att ledarna för Rysslands före detta sovjetgrannar dykt upp, med undantag för de baltiska staterna.

Men den här gången har bara fem presidenter givit klartecken, sex antingen tackar nej eller har inte blivit inbjudna, den sista gäller Georgien. De övriga som inte kommer är Ukraina och Uzbekistan, men också goda tidigare allierade som Vitryssland, Turkmenistan och Kirgisistan uteblir. Ryssland har därför fått bita i det sura äpplet och tonar ner karaktären av mötet.

När Dmitrij Medvedev blev president för drygt ett år sedan sade han att en av hans viktigaste utrikespolitiska ambitioner var goda förbindelser med grannländerna. I verkligheten har utvecklingen gått år motsatt håll. Med Georgien har Ryssland utkämpat ett kort krig och med flera andra har relationerna surnat, inte sällan på grund av bråk om gasaffärer, bland annat med Turkmenistan. Men till och med förbindelserna med Vitryssland har försämrats, president Lukasjenko försöker nu istället öppna upp gentemot väst.

Ett talande exempel på Rysslands problem är att trots hårda påtryckningar från Moskva så har inte en enda av de tidigare sovjetrepublikerna erkänt Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Just Sydossetien och Abchazien kommer däremot till galopptävlingen och toppmötet men det är förstås ingen kompensation för att andra uteblir.

Känslan av att Ryssland står ganska ensamt börjar också sprida sig till det ryska folket. När sociologer frågar vanliga medborgare har de inga problem att räkna upp flera länder som de anser är Rysslands fiender. Men när de ska nämna några vänner blir det tystnad och harklingar och sedan efter ett tag brukar det komma, Vitryssland. Men inte ens det stämmer riktigt längre.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se