Ny lag väcker känslor i spanska regioner

I Spanien har en ny lag som stärker de lokala regionernas ekonomiska självständighet skapat en intensiv debatt. Kritiker fruktar att lagen ytterligare kommer att förstärka konflikten mellan regionala och nationella intressen, och fattiga regioner menar att de kommer att bli förfördelade.

Men Spaniens statssekreterare vid spanska finansdepartementet, Carlos Ocaña, säger att lagen är nödvändig för att inte ytterligare splittra landet.

– Jag tror, tvärtemot kritikerna, att en ökad ekonomisk självständighet på regional nivå i Spanien är helt nödvändig för nationens och statens fortsatta stabilitet, säger Carlos Ocaña, statssekreterare vid finansdepartementet. Han avfärdar den hårda kritik som den spanska regeringen de senaste dagarna tagit emot från opposition och ledarsidor som menar att de går separatisternas ärenden.

Spanien har ända sedan slutet på Francos diktatur försökt att balansera mellan å ena sidan vissa regioners, främst kapitalstarka Kataloniens och Baskiens krav på ökad självständighet och å andra sidan kampen för att behålla en nationell enighet.

Och mellan Madrid, Barcelona och kustregionen Andalucien har nu en tidigare latent konflikt blossat upp för fullt. Regionalpolitiker anklagar varandra för att vara "Madrid- respektive Barcelona-fobiker" och oppositionen hävdar att regeringens reform kommer splittra landet ytterligare.

Men Carlos Ocaña säger att reformen snarare än att uppmuntra kommer att kväsa Kataloniens krav på full självständighet och menar att oppositionen utnyttjar en laddad fråga i syfte att vinna politiska poäng.

– Kritikens egentliga rötter är rent politiska. Den har att göra med oppositionens vilja att vinna nästa val och deras önskan att styra landet, säger statssekreteraren Carlos Ocaña.

Lotten Collin, Madrid
lotten.collin@sr.se