Obama optimistisk om ny sjukförsäkring

USA:s president Barack Obama fortsätter sina försök att få igenom ett nytt omfattande sjukvårdsförsäkringssystem som omfattar alla amerikaner. De senaste dagarna har förslagen till en uppgörelse fått hård kritik, men Obama sade sent på fredagskvällen att han tror att den nya försäkringen blir klar i år.

– Den sista sträckan är alltid den svåraste men det kommer att bli en ny hälso- och sjukvårdsförsäkring, sa Barack Obama vid en snabbinkallad presskonferens i Vita Huset.

Obamas plan går ut på att skapa en försäkring som omfattar alla amerikaner, också de 46 miljoner som i dag står utanför. Konstycket är att göra det utan att kostnaderna stiger.

1 000 miljarder dollar under de närmaste tio åren lyder notan på och meningen är att den ska betalas genom effektiviseringar och högre skatt för höginkomsttagare och företag.

Förslaget behandlas just nu av kongressen, där motståndet är hårt från republikanskt håll. Men det finns också tvivlare bland demokraterna och på fredagen kom också svidande kritik från chefen för kongressens budgetavdelning Douglas Elmendorf, som sade att det inte varit svårt att kunna utvidga sjukförsäkringen, men att det varit betydligt svårare att kapa kostnader.

Trots kritiken fortsätter president Obama på sin optimistiska linje att få kongressens godkännande av en ny hälso- och sjukvårdsförsäkring redan i år.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se