BOMBDÅDEN I JAKARTA

Malaysisk extremist misstänks för dåden

Uppdaterad: 12:04
En man som tillhör gruppen bakom bomben i Bali 2003, där 202 personer dödades, pekas nu ut som ansvarig av planeringen för dådet i Jakarta. Gårdagens självmordsattentat tog sammanlagt nio liv och över 60 personer skadades.

Den indonesiska polisen har inte direkt pekat ut den islamistiska gruppen Jeemah Islamia som ansvariga för dåden, men det är där och i dess undergrupper man söker efter de som planerat attentaten.

I landet pågår just nu identifieringen av de nio omkomna efter gårdagens sprängdåd. Enligt myndigheterna var det sju utländska män och två självmordsbombare som dödades i bombattackerna mot de två lyxhotellen i Indonesiens huvudstad Jakarta igår, där också över 60 personer skadades.

De båda självmordsbombarna hade checkat in på hotellet i onsdags och enligt polisen hade de satt ihop bomberna i rummet. I ett gästrum på 18:e våningen på Marriotts hotell fann man även en tredje odetonerad bomb i en datorväska.

Hotellen i Indoensiens har haft en omfattande säkerhetskontroll efter alla bombdåd under 2000-talet. Nu när attentatsmän både vid gårdagens dåd och det i Bombay förra hösten tar in som gäster, så reser allt fler frågan hur man ska kunna skydda sina hotellgäster.

Det är en svår balansgång mellan att bygga upp ett bunkerliknande säkerhetssystem där man även diskuterar om personkontroll av gäster är nödvändigt med den image av lyx och bekvämlighet som dessa hotell vill ge. Många hotellägare är nog rädda för att säkerhetskontroller upplevs alltför integritetskränkande, vilket kan leda till att de förlorar kunder. Med den risken finns även oron över att någon kan utlösa en självmordsbomb när man fyller på sin kaffekopp vid frukostbuffén.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se