Ulvskog:Nedskärningarna ingen överraskning

I den nyligen presenterade budgeten framgår att anslaget till Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio minskas med 100 miljoner kronor. Men i gällande beslut, en proposition som riksdagen tog 2001, finns ingen skrivning om att pengarna ska tas bort.
Kulturminister Marita Ulvskog förklarar att hon informerat om villkoren för pengarna i samband med en presskonferens och ett pressmeddelande i mars 2001. – Det fanns då i den muntliga presentationen men även i faktablad och pressmeddelanden, säger Marita Ulvskog. I propositionen som riksdagen tog 2001 handlar det om 300 miljoner kronor i extra anslag per år för att bland annat förbättra kvaliteten och driva internetsidor i de tre etermediaföretagen. Pengarna har betalats ut förra året och i år. Men 2004 och 2005 blir det bara 200 miljoner per år enligt regeringens budget. Står inte i propositionen Ingenstans i kulturminister Marita Ulvskogs proposition som riksdagen tog 2001 och som bestämmer villkoren för fyra år framåt, framgår att det extra anslaget på 300 miljoner per år skulle komma att dras ner. Enligt Utbildningsradion, Sveriges Television och Sveriges Radio är det en regelrätt neddragning av anslagen som skett och de protesterar. Men enligt ett pressmeddelande från 2001 har Marita Ulvskog sagt att det rörde sig om en miljard kronor på fyra år. Uppdelningen blir då 300 miljoner i två år och 200 miljoner två följande år. Pressekreteraren sa fel Visserligen står det att läsa i pressmeddelandet att information om miljarden ska finnas med i propositionen men det gör det inte. Ulvskogs pressekreterare Hans Ånell säger att det är han som formulerat sig på ett felaktigt sätt. Marita Ulvskog anser att hon hela tiden varit klar och att det aldrig varit någon tvekan om vad som gäller, Sveriges Television har till och med haft uppgifterna på sin webbplats. – Rätt ofta är det så att propositioner som bara har riksdagen som mottagare går inte in på samma sätt som man kan göra i en pressinformation som är mer överblickande kanske över ett antal år, säger hon. Men borde de inte fått reda på att det inte var samma summa som skulle komma 2004? – Jag kan inte bedöma det. I och med att jag själv gjorde presentationen av det ekonomiska innehållet så tyckte jag att det var utklarat men uppenbarligen var det inte så, säger kulturminister Marita Ulvskog.
Erik Ridderstolpe erik.ridderstolpe@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".