Vård av unga kriminella kritiseras

Tidigare personutredningar om den häktade mannen visar att han har varit i behov av psykiatrisk vård. Och han har också fått sådan vård i samband med att han dömts till skyddstillsyn. Men vården av unga kriminella som också har psykiska störningar får kritik av Markus Heilig, docent i psykiatri på Karolinska institutet i Solna.
– Mina erfarenheter av den sortens domar är genuint dåliga. Det finns ingen uppföljning av att vården verkligen kommer till stånd, att vården verkligen följs av patienten, att vården ger resultat. Om personen uteblir så ska ju det, i teorin, utlösa sanktioner från kriminalvården, men det gör det inte. Utan personer utebli och man rycker på axlarna och ingenting händer, säger Marcus Heilig. Den 24-årige mannen dömdes tre gånger mellan 1997 och 2001 för brott som grov misshandel och olaga hot. Straffet blev alla tre gångerna skyddstillsyn, med ett tillägg om att han skulle få psykiatrisk vård. Under 2002 hade 1 148 personer skyddstillsyn med olika former av så kallad kontraktsvård, ibland psykiatrisk vård som kan innehålla till exempel samtalsterapi eller medicinering. Vården av dessa unga med psykiska problem är mycket bristfällig. Som Marcus Heilig uttrycker det, måste man i dag vara i princip frisk för att orka ta sig in i vårdapparaten och få psykisk vård. – Den enda vårdgaranti en psykiskt störd person i dag har är rättspsykiatrin. Det är på något sätt lite sent att komma in då. Man måste begå ett riktigt allvarligt brott för att få den vården, menar du? – Ja, just det. Marcus Heilig får medhåll av professorn i psykiatri, Sten Levander. Han uppskattar att det finns omkring 2000 personer i samhället i dag som behöver tvångsvård men inte får det. De är farliga, både för sig själva och andra. han beskriver att de dör betydligt tidigare än normalbefolkningen och dessutom är överrepresenterade i brottsregistret. – Vården för de unga kriminella fungerar inte. Det beror på att Statens instutitionsstyrelses instutitioner saknar psykiatri, säger Sten Levander.
Hanna Holmquist hanna.holmquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".