Önskelistan på vägar och järnvägar granskas

150 kommunpolitiker från hela landet samlas fredag och lördag i Stockholm för att lägga fram sina krav på satsningar på vägar och järnvägar. De lokala kraven kommer att ligga till grund för regerings satsningar fram till år 2015. Ulrica Messingär ansvarig minister och kommer att prioritera.
– Vi är bundna av riksdagens sex delmål och de pengar vi har, säger biträdande näringsminister Ulrica Messing. Vi har höga ambitioner och en av de saker vi ska titta på är på vilka projekt och under vilka förutsättningar vi skulle kunna hitta alternativ finansiering för att öka ambitionerna och öka tempot. Idag presenterade Stockholms, Uppsala, Örebro och Västmanlands län sina krav på regeringens infrastrukturplaner för perioden 2004 - 2015 i de så kallade Spårvagnshallarna i Stockholm. Senare under eftermiddagen presenterade även Norrlandslänen sina krav, som bland annat kommer att handla om en start för Norrbottniabanan, upprustning av vägar och satsningar på stambanan. Få överraskningar Det var egentligen inga överraskningar i dagens presentationer. Länen i Mälardalsregionen presenterade ett gemensamt krav på förbättrad järnvägstrafik för att förbättra möjligheterna att pendla från till exempel Uppsala, Eskilstuna och Västerås. Dessutom vill man ha en fortsättning på motorvägen från Strängnäs. Kommunernas krav avlöste varandra. Karlskoga kommun vill till exempel ha förbättringar på E18 mellan Örebro och Karlstad, som regeringen har lovat sedan länge, men inte kunnat genomföra för att det har fattats pengar. Det kommer att bli trångt på regeringens lista om investeringar i infrastruktur även i fortsättningen. Ser över alternativ finansiering Därför ser regeringen över möjligheten att alternativfinansiera vägar och järnväg, till exempel genom att hyra infrastruktur av privata företag. Dessutom ser regeringen över möjligheten att låna i Riksgälden. Men finansieringsfrågan är ingenting kommunerna behöver oroa sig för, enligt Ulrica Messing. – Kommunerna och länen behöver inte bry sig om det idag utan här ska de argumentera väl för sina objekt och peka på hur de skapar förutsättningar för kommuner, personer och näringslivet att utvecklas, säger Ulrica Messing.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".