Åsa Regnér.
Nya siffror:

Klamydia bland svenskar minskar

Färre svenskar har blivit smittade med klamydia i år jämfört med tidigare, visar färska siffror från Smittskyddsinstitutet.

Åsa Regnér, generalsekreterare vid RFSU, tror att det kan bero på att framför allt unga nu tagit till sig informationen om klamydia.

– Vi måste komma ihåg att detta är halvårssiffror, helårssiffror. Man måste analysera det med försiktighet, men klamydiasiffrorna har legat på en väldigt hög nivå. Jag hoppas att minskningen beror på att unga förstått budskapet att det är viktigt att skydda sig, säger Åsa Regnér.

Smittskyddsinstitutets siffror från första halvåret i år visar på ett tydligt trendbrott när det gäller den största könssjukdomen i Sverige. 2 600 färre personer smittade med klamydia jämfört med samma period förra året. Från drygt 21 300 till 18 700, rapporterar Dagens Nyheter. Även gonorré och syfilis minskar vilket skulle kunna betyda att svenskarna blivit försiktigare.

Informationskampanjer och nya enklare metoder att testa sig för könssjukdomen kan vara en av orsakerna till minskningen. Till exempel har flera landsting det senaste året börjat erbjuda gratis klamydiatest via en särskild hemsida på internet.

– Man har pratat om de höga klamydiatalen och oönskade graviditeter i media och på andra sätt. När man ska skydda sig mot klamydia så är det bara kondom som finns som preventivmedel. Hoppas att det beror på att unga män använt kondom mer än tidigare, säger Åsa Regnér.

En liknande minskning såg man även för tre år sedan, men då visade det sig att klamydiaviruset muterat och att det inte visade sig i alla tester, däremot ska det inte finnas några tecken på en ny mutation den här gången.

Åsa Regnér poängterar vikten av att antalet smittade faktiskt minskar.

– Har men en könssjukdom så är man mer mottaglig för en annan. Hiv har ännu inte kommit in i ungdomsgruppen, det har vi inte sätt ännu. Så det är viktigt att klamydiatalen blir lägre helt enkelt.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Fakta: Klamydia

Klamydia orsakas av en bakterie, Chlamydia trachomatis, och smittar vid samlag och andra oskyddade sexuella kontakter.

Inkubationstiden är några dygn till någon vecka. Många som smittas märker det inte, eftersom smittan ofta inte ger några symtom alls. Eventuella symtom kan vara sveda eller klåda när man kissar. Det finns inget vaccin mot klamydia men infektionen är lätt att behandla med antibiotika och om detta sker snabbt efter smittillfället är risken för följdsjukdomar liten.

Kvinnor som inte behandlas kan få bestående skador på äggledarna med risk för sterilitet och män kan få inflammation i bitestiklarna.

Källa: Smittskyddsinstitutet, TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".