Byggnads varslar om blockad mot låga murarlöner

Byggnadsarbetareförbundet varslade idag det slovakiska företaget Termostav, om blockad. Byggnads misstänker att Termostav, som bygger om SSAB:s koksverk i Luleå, utnyttjar sina anställda och betalar löner som ligger långt under det avtal företaget tecknat med facket.
–Det är allvarligt eftersom vi har tecknat ett kollektivavtal och i Sverige gäller svensk lag och svenska kollektivavtal, säger Willy Hulthén, som är ombudsman på Byggnads. Jag har begärt att få papper på att de betalt rätt pengar, men jag är tveksam till att de gjort det. Vad händer om de inte har kvitton eller kan visa vad de betalt? – Då får vi driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen, säger Willy Hultén på Byggnads. Byggnadsarbetareförbundet misstänker att de slovakiska murare som bygger om koksugnarna på SSAB i Luleå får mellan åtta och tretton kronor i timmen, istället för de 137 kronor Byggnads avtalat om. Hundra murare till Luleå Det var i våras som Termostav kom till Luleå med 100 murare för att bygga om de drygt 50 koksugnar som förser järnverket med koks. Byggnads tecknade ett avtal med företaget om lägstlöner på 137 kronor i timmen plus semestertillägg, ob- och övertidsersättningar. Men i samband med att en av murarna omkom efter att ha ramlat ner i en het koksugn, fick Byggnads signaler om att avtalet inte följdes. Skamlöner enligt murarna själva Enligt Byggnads säger murarna själva att de får mellan åtta och tretton kronor i timmen. Byggnads kräver nu att Termostav visar papper på vilka löner murarna fått senast på torsdag, annars försätts ombyggnaden i blockad. Byggnads har begärt sympatiåtgärder från Metall, men har ingen kritik mot SSAB. – Nej, vi kan inte kritisera dem, säger Willy Hultén. De har anlitat ett tyskt företag som i sin tur anlitat det slovakiska företaget. Det slovakiska företaget Termostav har inte anlitats direkt av SSAB tunnplåt utan av det tyska företaget Thyssén-Krupp-Encoce, som är det företag SSAB anlitat för ombyggnaden. Jeanette Ögren Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".