S:t Petersburgs universitet. Arkivfoto: Scanpix.

Nytt lagförslag upprör rysk lärarkår

I Ryssland ska ett nytt lagförslag göra det svårare att anställa utländska lärare vid universitet och högskolor. Enligt regeringen kan lärarna hota landets säkerhet. Men företrädare för den akademiska världen är upprörda över inskränkningarna.

– Det här förslaget leder till isolering för våra lärosäten och till att de kommer att halka efter sina motsvarigheter i väst, säger Sergej Jakovlev, chef för Internationella institutet för ekonomi och finanser.

Ryssland har redan svårt att rekrytera utländska forskare och lärare och framför allt högskolor på det ekonomiska området befarar att det kommer att bli ännu svårare. En rektor säger i en intervju i tidningen Kommersant att de som ligger bakom förslaget är en samling sabotörer.

Det är regeringen under premiärminister Vladimir Putin som lagt fram lagförslaget och om allt går som det brukar blir godkänt i höst av parlamentet duman. Hittills har det bara behövts ett arbetsvisum men nu ska det bli en mer noggrann tillståndsprocess och syftet sägs det är att öka kontrollen.

Enligt regeringen finns det en risk att de utländska lärarna sprider extremistisk ideologi bland studenterna, underblåser nationell och religiös fiendskap eller agerar på annat sätt som är till skada för den ryska nationella säkerheten.

Exakt vilken effekt lagen får om den godkänns är förstås svårt att säga, men det som är intressant är tänkandet bakom.

– Det här förslaget speglar en allmän hysteri, en föreställning om att vi är omringade av fiender och att alla bara funderar på hur Ryssland ska förstöras inifrån, säger till en rysk tv-kanal Jevgenij Bunimovitj, ordförande i forsknings- och utbildningsutkottet i Moskvas stadsduma.

Redan tidigare har ett mindre antal ryska vetenskapsmän råkat illa ut för sina kontakter med västerländska kolleger, åtminstone två har dömts till långa fängelsestraff för påstått spioneri. Oppositionen i Ryssland betraktar de som politiska fångar.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".