Arkivfoto: Scanpix.

Besöksrekord för svenska campingar

Det är rekordmånga som campar i Sverige just nu. Och nu när det gått en bit in på semestrarna tyder allt på att det kommer bli fler än någonsin som väljer att semestra på en campingplats.

– Får vi ett par veckor med fint väder nu också så brukar det bli grädden på moset vilket brukar borga för ett rekord, säger Lars Isacson, vd för SCR, Sveriges Camping- och stugföretagares riksorganisation.

Många svenskar väljer att fira semester på hemmaplan. Och camping är det som lockar. Varje år handlar det om 17 miljoner campingnätter och i år pekar det mot nya rekord. Helene Eiderhed och hennes familj har valt att campa i Åhus.

– Vi har en husvagn och vi trivs jättebra med att åka runt med den. Och vi har tre barn och det känns enkelt och passar oss bra, säger Helene Eiderhed.

Fint väder lockar svenskarna att vara kvar i landet. Men också ekonomin sätter stopp för utlandssemestrar för många. Men det handlar också om viljan att uppleva Sverige. Det märks inte minst i en friluftsbutik i Kristianstad där Gienny Klingheim är chef.

– Många vill ha mer upplevelser och äventyr och komma ut mer i naturen, tror jag. Än att åka iväg på till exempel charter. Så vi har ökat mycket på just utebiten.

Det har hela tiden varit mycket som pekat på att det skulle vara stort intresse för semester på hemmaplan. Och nu när vi kommit en bra bit in i sommaren som visar också de fortsatta prognoserna på rekord. Och enligt Lars Isacson kan det handla om nygamla campare.

– Många är återkommande gäster, såna som har campat när man var mindre och nu så kanske man passar på då att ta ut sina barn på camping och visa hur man levde när man själv var ung.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".