Hondurasförhandlingar fortsätter

Gårdagens förhandlingar för att lösa konflikten i Honduras ledde inte till något resultat, men medlaren, Costa Ricas president Oscar Arias, fick parterna att gå med på fortsatta förhandlingar i dag. Det var mer än många hade vågat hoppas på.

Förhandlingarna i Oscar Arias hem i San José utgick från ett förslag med sju punkter. De bärande delarna i förslaget är att Manuel Zelaya återinsätts som president i Honduras, att det utses en nationell försoningsregering med representanter för alla politiska partier och att det genomförs en allmän amnesti för de politiska brott som är knutna till konflikten.

Manuel Zelayas delegation sa efter förhandlingarna att den i stora drag stödjer förslaget, men att en förutsättning är att Zelaya återinsätts som president senast den 24 juli. Det vill säga fredag nästa vecka.

Kuppregeringens representanter avvisade däremot förslaget, men den stängde inte dörren helt, utan gick med på att fortsätta samtalen idag.

Tidigare hade Manuel Zelaya gett ett ultimatum som gick ut på att om ingen lösning nåtts till midnatt lördag, så skulle han, på det ena eller andra sättet, återvända till Honduras och initiera nya kampmetoder mot kuppmakarna.

Att han ändrat sig ger medlingsförsöket åtminstone lite luft under vingarna. Det stora problemet är att kuppregeringen biter sig fast vid uppfattningen är det är den som är den legitima regeringen och därför omöjligen kan acceptera att Zelaya återinsätts som president.

Att bryta ner det motståndet är Oscar Arias stora utmaning som medlare.

Lars Palmgren, Santiago  
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".