Mbeki upprör åter med uttalande om aids

Sydafrikas president har återigen upprört världen och sin egen nation med ett uttalande, som tolkas som att han förnekar aids. ”Personligen känner jag ingen som har dött av aids”, sa Thabo Mbeki.
Mbekis uttalande väcker stark vrede i Sydafrika, ett land där 600 personer dör varje dag av följderna av aids, och som räknas som ett av de värst drabbade i världen. Det var i en intervju för Washington Post, som Mbeki sa att han inte kände någon som dött av aids. På följdfrågan om han kände någon med hiv, svarade han; ”det vet jag faktiskt inte”. Ändå är det en allmän sanning att flera inom regeringen, bland andra den personlige talesmannen för både Nelson Mandela och Mbeki dog av aids, men inget av de dödsfallen har officiellt bekräftats som aids-relaterat. Fortfarande styr skammen, och det är få som erkänner om de är hiv-positiva. Thabo Mbeki orsakade våldsamma protester tidigare, då han sa att han inte trodde på sambandet mellan hiv och aids. Det blev regeringens officiella politik då den vägrade att importera bromsmediciner och låta aids-kliniker ge dessa till hiv-positiva gravida kvinnor. För ett par veckor sedan , under starkt tryck inom de egna leden, ändrade regeringen hållning, och håller nu på att utreda hur bromsmediciner skall kunna distribueras i Sydafrika. Men med det senaste uttalandet från presidenten tvivlar nu många på att aids verkligen kommer att tas på allvar från regeringens sida.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".