Skånsk handlingsplan mot politikerhot

Polisen i Skåne har tagit initiativ till att öka säkerheten för kommunpolitikerna. Antalet anmälda hot har ökat och på samma gång saknas rutiner och kunskap och en handlingsplan ska nu hjälpa de lokala politikerna.
Kommunalkontorens dörrar är oftast öppna för allmänheten och så vill politikerna som regel också ha det. Men de senaste åren tycks hoten öka. Den känslan har oppositionsrådet Carin Wredström i Helsingborg. - Ja, det har jag att människor säger precis vad de tänker, vad de tycker. Jag själv har inte blivit utsatt men jag har förstått av kolleger att det finns de som blivit drabbade, säger Carin Wredström. Handlingsplan för mer säkerhet Länspolisen i Skåne och Säpo Syd tror sig vara först ut i landet och i februari sattes arbetet igång att göra en handlingsplan för ökad säkerhet åt lokalpolitikerna. - Det finns naturligtvis vissa hot men det är inga tunga hot utan det är mer som irritationsmoment för de här politikerna. Vi tycker då att vi vill skapa en dialog med dem på ett bättre sätt än det har varit tidigare, säger Hans Paulinder som är chef för säpo syd. Spara mejl Planen innehåller handfasta råd till politikerna hur de ska göra när de hotas, hur post och andra kontakter hanteras. Nära kontakter ska knytas mellan de lokala polisledningarna och politikerna, något som man i många fall saknar idag. Carin Wredström har träffat säpo och länspolisen. - Vi får praktiska råd och det tror jag vi behöver. Om vi får e-mail ska vi inte sudda bort dem. Vi ska vara noga att diareföra den post vi får. Det är också viktigt att vi sitter relativt skyddade i våra tjänsterum att det kontrolleras vem som är på väg till vem och varför, säger hon. Många politiker sitter inlåsta bakom kodlås, andra kan man trava rakt in hos? - Tyvärr kan nog inte alla sitta så att man kan trava in hos dem, även om jag kanske skulle önska att det var så men man måste nog hålla lite koll på vem som är på väg till vem och varför, säger Carin Wredström. Är du trygg som politiker? - Jag känner mig trygg som politiker, säger hon.
Lasse Olsson lasse.olsson@sr.se
Carin Wredström oppositionsråd i Helsingborg. Reporter Lasse Olsson, Ekot, Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".