Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långt kvar till rättegång mot 24-åringen

Polisen är nu helt och hållet koncentrerad på att utreda den häktade 24 åringen, men det är en lång väg kvar till en eventuell rättegång. Det säger länspolismästare Carin Götblad. Hon vill samtidigt se en betydande samordning av samhällets spridda och uttunnade vårdresurser för missbrukande och våldsamma psykiskt sjuka.
– Det är inte så att det finns någon ytterligare het person på den nivån som vi arbetar nu men det betyder inte att vi något sätt är framme vid att vi anser att vi har en självklart skyldig person. Så får man inte arbeta i polisarbetet utan det är oerhört viktigt att inse att vi har ett långt metodiskt arbete kvar innan vi är framme vid en huvudförhandling och en eventuell dom, säger Carin Göthblad. Det nu häktade 24 åringens försvarsadvokat Peter Althin säger för sin del att det är miltals kvar av utredning innan åklagaren kan gå till domstol med förundersökningen. Althin är både kritisk och upprörd över att medan han som försvarare strikt försöker hålla sig till domstolens beslut om yppandeförbud, så pratar polisen på både öppet och genom läckor. Om den kritiken säger länspolischefen Carin Göthblad så här. – Jag vet att det finns en diskussion om läckor till exempel och om det är det som han menar så är det något som jag tar oerhört allvarligt på om det har förekommit. Sedan kan jag ju säga att jag tycker att den bevakning som har varit i vissa medier har klart gått över gränsen för vad jag tycker är anständigt. Blev du förvånad när till slut tvingades släppa 35-åringen? – Nej, eftersom jag har följt arbetet i det. Skulle du bli förvånad om ni tvingades släppa 24-åringen? – Det vill jag inte spekulera i, säger Carin Göthblad. Den 24-åring som nu sitter häktad ska nu gå igenom en liten rättspsykiatrisk undersökning. Carin Göthblad, som tidigare varit chefsjurist inom Statens institutionsstyrelse som sysslar med tvångsomhändertagande och tvångsvård, ser hur gruppen av människor som på en gång är psykiskt sjuka, våldsamma och missbrukare ökar ute på gatorna och i polisens arrester. Det påverkar hela poliskåren allvarligt och negativt, säger hon. – De känner sig väldigt många gånger förtvivlade för att de inte vet vad de ska göra av de här människorna för ingen tar emot dem. – Vi har ingen vårdande uppgift eller utbildning och ändå är det så att polisen är en av de få som faktiskt är bra på att hantera den här gruppen. Det beror på en sak och det är att vi har så pass mycket kontakt med dem men vi är ju i fel ände. Vi är inte dem som har möjlighet att kunna hjälpa och behandla och de här personerna behöver hjälp och omvårdnad. Vad leder den här situationen till? – Att vi har en massa människor som går runt, runt i systemet. Att vi ser att vi har ett ökat antal allvarliga våldsbrott där missbruk och psykiatrisk problematik är en grund hos personen. Att vi har farliga människor och vi måste ta ett krafttag i samhället och framförallt se till så att vi får en bättre samordning för det är inte alltid så att det är resurser som saknas utan det är en brist på samordning i många fall, säger länspolismästaren Carin Göthblad.
Christer Larsson christer.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".