Säkerheten vid OS i Aten ifrågasatt

Mindre än ett år innan sommar-OS i Aten inleds, ifrågasätts nu säkerhetsarrangemangen kring spelen dit fler än en halv miljon deltagare och åskådare väntas. Varningarna kommer från amerikanska myndigheter, efter att tester av säkerheten givit ett skrämmande resultat.
En agent utklädd till gravid kvinna kunde ta med sig en dold sprängladdningsattrapp förbi säkerhetskontrollerna. En annan hade inga problem att placera ut en falsk bomb på en av de många färjorna i Grekland. En av de ansvariga från den amerikanska underrättelsetjänsten som hjälpte till att planera övningen, förklarade att de flesta försök att överlista säkerhetskontrollerna vid de olympiska arenorna hade lyckats. Det är tidningen Washington Post som tagit del av larmrapporten, som just nu sprids bland amerikanska myndigheter. Officiellt heter det här i USA att det finns problem men också god tid att lösa dem, inofficiellt talas om en saktfärdighet hos de grekiska myndigheterna att förbättra skyddet mot eventuella terrorattacker. Den grekiske utrikesminister Papandreou har tillbakavisat kritiken. Papandreo sa att landet troligen kommer satsa uppemot 8 miljarder kronor på säkerhet, vilket är betydligt mer än vid vinter-OS i Salt Lake City, som ju genomfördes mindre än ett halvår efter terrorattackerna mot New York och Washington. Oron är dock stor här i USA för nya dåd, inte minst om våldsamheterna i Irak och övriga Mellanöstern fortsätter. Även Israel har uttryckt missnöje med arrangemangen och kommer, enligt Washington Post, att sända egna säkerhetsstyrkor för att skydda sina deltagare. Men säkerhetsexperter som uttalar sig för tidningen konstaterar det de flesta inser, att även om säkerheten höjs så går det aldrig att få den 100-procentig kring ett sådant enormt arrangemang som sommar-OS.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".