Inga resenärer stoppas, enligt British Airways. Foto: Max Nash/Scanpix.
Svininfluensan

Flygresenärer kan avkrävas läkarintyg

Flygresenärer i Storbritannien med symptom av den så kallade svininfluensan kan avkrävas läkarintyg innan de får resa. De är flygbolagen British Airways och Virgin Atlantic som säger att de vidtagit försiktighetsåtgärder för passagerarnas bästa.

Storbritannien har drabbats hårdast hittills i Europa av den nya influensan. Myndigheterna uppskattar att 55 000 personer insjuknade enbart i förra veckan.

Flygresenär som har feber, snuva, hosta eller ser allmänt sjuka ut kan avkrävas ett sjukintyg, men presstalesmannen på British Airways, Anthony Cane säger att man mest ger råd och kan utföra hälsokontroller.

– Vi stoppar inga resenärer, säger han.

Lea som ska flyga från London till Tyskland säger att hon känner viss oro, men inte så pass mycket att hon skulle undvika att resa eller undvika tunnelbanan.

Dominique, som ska resa vidare till Schweiz, är inte orolig alls, trots att han reser mycket. Han stoppades också nyligen på en internationell flygplats.

Han hade ingen feber och är nöjd med kontrollerna och litar på antibiotika om han skulle bli sjuk.

Det är några få på tunnelbanan och på flygplatsen som har munskydd för att skydda sig mot svininfluensan.

Det finns en viss kritik mot den information som gått ut till gravida kvinnor gällande influensan. De bör överväga om de ska resa eller vistas på platser med stora folkmassor, som i tunnelbanan eller på flygplatser, säger myndigheter. Kritiker ifrågasätter om det här är vettig information och hur den gravida själv ska kunna fatta ett klokt beslut.

Idag ställs också frågor om när de över 100 lärare och elever på resa i Peking i Kina, som sitter i karantän där på grund av svininfluensan, ska få komma tillbaka hem till Storbritannien.

Päivi Kotka, London
paivi.kotka@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".