Afghansk soldat spanar. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix.
Afghanistan

Ökat våld mot militärer och civila

Det väpnade våldet i Afghanistan når nya rekord. Antalet talibanattacker mot militära mål har ökat med över 100 procent de senaste två åren. Det visar en helt ny rapport skriven av den säkerhetsorganisation som anlitas av frivilligorganisationer i Afghanistan, däribland av Svenska Afghanistankommittén.

– Väpnat våld går upp väldigt markant. Jämfört till exempel med attacker som är utförda av olika väpnade oppositionsgrupper mot olika mål, främst då regering, armé och utländska trupper, så har det ökat med över 100 procent sedan 2007, säger Anders Fänge som arbetar på Svenska Afghanistankommittén.

Rapporten visar en tydlig trend. Det väpnade våldet i Afghanistan har ökat under årets första sex månader i jämförelse med de två senaste åren.

Även om det är afghansk polis, militär och utländska trupper som är de främsta målen för attacker från talibaner och andra militanta oppositionella grupper har även antalet civila offer ökat från omkring 600 till 1 000 under samma period. Civila utsätts mest för attacker som egentligen är riktade mot militära mål berättar Anders Fänge på Svenska Afghanistankommittén.

– Det är mycket vad man kallar "collateral damage", de civila kommer i vägen för till exempel vägbomber och självmordsbombare.

Den här markanta ökningen av antalet väpnade attacker beror delvis på de utländska truppernas ökade närvaro i området, säger Anders Fänge.

– Det har kommit in många fler, främst amerikanska, soldater. De har genomfört offensiver där de har gett sig ut i fält och därigenom erbjudit fler mål för oppositioner.

Det är i synnerhet den senaste tidens storoffensiver mot det starka talibanfästet i den södra Helmand-provinsen som har skördat många liv. Men trots ökat våld säger Anders Fänge på Svenska Afghanistankommittén att den nya amerikanska administrationens strategi i Afghanistan är mer hoppfull än den tidigare Bush-administrationens, eftersom de satsar mer på det civila samhället.

– Obama-administrationen har en betydligt vidare utblick och en bredare bas för sina analyser så man måste vara mer positiv. Samtidigt så är det så att beviset finns i de slutliga resultaten och de resultaten har vi inte sett ännu.

Sîlan Diljen
silan.diljen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".