SEB:S DELÅRSRAPPORT

Frågetecken påverkar börskursen

Efter att SEB i dag presenterat sin rapport för andra kvartalet gick aktien först upp på börsen och sedan ner. Enligt bankanalytikern Rodney Alfvén har kursrörelserna att göra med de frågetecken som finns i rapporten.

– Man får ju se det lite också som att aktien gick ju väldigt starkt förra veckan inför rapporten. Sen är ju rapporten överlag bra. Sen finns det lite frågetecken i rapporten och det är ganska naturligt att den fluktuerar lite då. Man vet inte riktigt vilket ben man ska stå på. Men samtidigt är det ganska måttliga kursrörelser jämfört med den kraftiga kursökningen förra veckan.

Vilka tycker du är de största osäkerheterna i rapporten?

– Dels var ju räntenettot relativt svagt och det är ju det viktigaste intäktsslaget för en bank och det som ska vara mest stabilt. Och det var ned ganska mycket jämfört med föregående kvartal. Och det är väl risk att det kommer att fortsätta falla även framöver. Det är den ena grejen. Sedan den andra grejen är att banken har en obligationsportfölj som är ganska stor och där det är väldigt svårbedömt hur mycket pengar de kommer att få tillbaks på de här obligationerna som de äger.

Baltikumaffärerna, hur ser du på dem?

– De utvecklas väl ungefär som man kan förvänta sig. Det man kan konstatera är ju att SEB väljer nu att skriva av all sin goodwill som är hänförlig till Baltikum på 2,4 miljarder, medan Swedbank väljer att behålla sin goodwill. De gör olika bedömningar där. Men när det gäller kreditförlusterna så är de ungefär som man kan förvämta sig. Det vill säga extremt höga, säger Rodney Alfvén på investmentbanken Chevreux

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".