Amerikaner anser att Irakkriget blivit för dyrt

Mer än hälften av amerikanerna anser att USA spenderar för mycket pengar på kriget och återuppbyggnaden i Irak. Det visar en opinionsmätning i helgen som tidskriften Newsweek har genomfört. I samma undersökning säger nästan tre av fyra tillfrågade Bushregeringen borde ge mer makt till FN som ett sätt att få fler länder att bidra med hjälp.
Flera opinionsmätningar den senaste tiden har visat att förtroendet för hur president Bush sköter Irakfrågan har sjunkit kraftigt sedan i våras. Även om vissa politiska kommentatorer varnar för att övertolka siffrorna så är det ingen tvekan om att det skett en förändring. Fortsatta våldsamheter Förändringen beror dels på de fortsatta våldsamheterna i Irak, dels på de ökande kostnaderna för kriget och återuppbyggnaden. President Bush bad ju nyligen kongressen om ytterligare 87 miljarder dollar och det börjar bli för dyrt anser alltså fler och fler amerikaner. En av dem är Jack Nelson. – Jag skulle hellre se att pengarna gick till den amerikanska ekonomin än den irakiska, säger han. Bara drygt ett år före ett presidentval är det Jack säger inte vad Bushadministrationen vill höra. Men med ekonomiska problem på hemmaplan, inte minst en ökad arbetslöshet, så tar de demokraterna chansen att attackera presidenten. På lördagen kom kritiken från senator Patty Murray från delstaten Washington, som hävdade att regeringen inte längre ser de vanliga amerikanernas problem. – Den här regeringen har valt att blunda för vanliga amerikaners behov. Vi ser problemen varje dag, i överfyllda klassrum i att förbättringar av vägar och annan infrastruktur inte blir av, hälsovårdsproblem som inte åtgärdas, och ett växande antal amerikaner som inte kan hitta jobb, sa Murray i demokraternas veckotal till nationen. Kampen mot terrorismen viktig valfråga Men demokraterna vet också att det är en balansgång. Även om ekonomin för en majoritet av amerikanerna är den viktigaste valfrågan, så är kampen mot terrorism också högt på listan, och där är förtroendet för Bush betydligt bättre. Bush kan hoppas på att fler resonerar som Melissa Pearson när det gäller de ökande kostnaderna för Irakkriget. – Om det kostar oss mer pengar nu så kanske det sparar oss miljardbelopp i framtiden, speciellt om det innebär att vi kan förhindrar nya terrorattacker, säger Melissa. I princip alla bedömare tror att president Bush kommer att få extrapengarna - om än kanske inte hela summan, och åtminstone inte utan vissa förbehåll och en politisk kamp i kongressen.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".