Fortsatta våldsamheter under nyårsfirande i Israel

Israelerna har inte fått det lyckliga judiska nyårsfirande som många säkert hade hoppats på. Det är inte bara våldet som fortsätter, den nya palestinska regering som nu tar form innehåller ett namn som sannolikt inte applåderas i Israel.
Nu under det judiska nyårsfirandet äter israelerna mycket sötsaker för att det nya året 5764 skall bli ett sött, trevligt och lyckligt år. Men det kunde nog ha börjat bättre. I en bosättning utanför Hebron på Västbanken, där man just börjat nyårsfirandet, trängde en palestinsk man in i en husvagn och dödade en liten flicka, bara något halvår gammal. En man i trettioårsåldern dödades också och den lilla flickans föräldrar skadades innan den palestinske mannen sköts ned. Förbereder attentat Palestinierna förbereder uppenbarligen fler attentat. Men åtminstone ett av dem kommer inte att bli av. En man i Gazaremsan som tillverkade en bomb sprängde sig själv i luften när han satte samman laddningen. Dåliga nyheter Från den palestinska administrationen i Ramallah kommer dåliga nyheter för israelerna. I den nya regering som Ahmad Quray håller på att sätta samman kommer den palestinske generalen Nasser Yousef sannolikt att bli inrikesminister. Det innebär att den president Yassir Arafat-trogne Nasser Yousef också tar kontrollen över de palestinska säkerhetsstyrkorna. Men ett av kraven för att den USA-stödda ”färdplanen för fred” skall kunna dammas av och åter börja diskuteras är att Yassir Arafats inflytande är noll. Att Yousef nu kan komma att styra säkerhetsstyrkorna via en trogen general är det sista regeringarna i Jerusalem och Washington önskar sig.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".