Lönt att hålla sig till ett lärosäte. Foto: G Lundmark/Scanpix.

Sämre löneutveckling vid studiebyte

Studerande som byter universitet eller högskola halkar efter i löneutvecklingen senare i livet. Det visar en rapport från akademikerfacket Saco. Enligt rapporten kan löneskillnaderna handla om så mycket som en tusenlapp i månaden.

Saco-ekonomen Håkan Regnér råder studerande att noga tänka igenom sina första studieval.

– Det mest konkreta rådet är att man ska tänka igenom väldigt noga innan man väljer sin utbildning. Man ska inte göra som kompisen gör om man inte är hundra intresserad av det. Då kan det nästan vara bättre att vänta ett halvår, kanske ta något enklare jobb och bli motiverad under tiden på vad det är man ska läsa. Det gäller alltid att tänka igenom sitt första studieval väldigt noga, säger Håkan Regnér.

Vad riskerar man annars?

– Risken är att man måste välja om senare under utbildningen. Ju senare man måste välja om, desto längre blir utbildningen i sig. Det kostar en hel del. Det kan kosta både i möjligheter på arbetsmarknaden, och det kan kosta i väldigt stora studielån. Det är de riskerna som finns där.

Saco har undersökt tre årskullar av studerande som inledde sina studier i mitten av 1990-talet. Och det visar sig att knappt tio år senare har de studerande som har bytt lärosäte under sin studietid klart lägre lön än de studerande som varit ett och samma lärosäte trogna. Skillnaden är i genomsnitt fem procent, vilket motsvarar ungefär en tusenlapp i månaden.

Enligt rapporten kan det finnas flera förklaringar till löneskillnaderna. Studerande som läser vid flera lärosäten kommer ut senare på arbetsmarknaden och går miste om värdefull arbetslivserfarenhet. Det kan även vara så att de möts med skepsis av arbetsgivare eller att de har varit mindre karriärfokuserade i sina studieval.

Av alla studerande på akademisk nivå har en tredjedel studerat vid mer än ett lärosäte och enligt Håkan Regnér på Saco är det osäkert om löneskillnaderna som missgynnar denna grupp minskar eller består under återstoden av deras karriär.

– De kan mycket väl minska på några års sikt. Det kan man inte utesluta. Men de kan också bestå för att man tappar det där första året. Arbetslivserfarenheten för akademiker är också väldigt viktig, säger han.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".