Iraks premiärminister på möte i USA

I dag anländer Iraks premiärminister Nuri al-Maliki till USA för att senare möta president Barack Obama. Relationerna mellan länderna har blivit alltmer ansträngda och våldet i Irak har ökat.

Två döda i ett bombattentat i Ramadi, nio skadade i ett annat i Bagdad, två döda i ett tredje attentat i Mosul och flera ihjälskjutna poliser. Det är det senaste dygnets dystra statistik över våldet i Irak. Sedan USA drog tillbaka sina trupper från alla stora städer i slutet av juni har antalet terrorattentat ökat markant.

Ändå kommer Iraks premiärminister Nuri al-Maliki under sitt besök i USA att beskriva de irakiska säkerhetsstyrkornas insatser som en stor framgång. Förhållandet mellan Irak och USA är inne i en ny fas, enligt al-Maliki, och i sitt möte med Barack Obama kommer han att betona Iraks självständighet, säger bedömare.

När USA:s vice president Joe Biden besökte Bagdad tidigare den här månaden, uppmanade han de irakiska ledarna till försoning. Biden lät antyda att annars finns risk för ett blodigt inbördeskrig.

Uttalandet tolkades i Bagdad som kritik. Regeringen där har inte lyckats bilägga konflikten med kurderna i norr som strävar efter ett självstyre med kontroll över Kirkuk och omgivande oljefält. Så i en nynationalistisk anda avspisades Biden med uppmaningen att inte lägga sig i och med tillägget: irakierna sköter sig bäst själva.

Ett annat syfte med al-Malikis USA-resa, annat än att uttrycka irakiskt oberoende, är att locka investeringar till Irak. Oljefälten behöver byggas ut och moderniseras. Världens största oljebolag har visat stort intresse, men regeringen i Bagdad anses kräva för mycket och betala för lite så de stora kontrakten har hittills uteblivit.

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".