Inbördeskriget i Sudan kan snart få ett slut

I Sudan ser det ut som ett slut på det 20 år långa inbördeskriget äntligen kan bli verklighet. I princip är parterna överens att upprätta en gemensam armé och låta södra Sudan bli självstyrande under sex år. Nu återstår bara frågan om Sudans stora rikedomar, oljan och mineralerna.
Tidigare fredssamtal, ett otal, har varit som ett falskt pärlband av brutna löften. Men nu tycks pärlorna vara äkta. För första gången är det ledaren för SPLA, södra Sudans befrielsestyrkor, Johan Garang som suttit tre veckor, i direkta samtal med Sudans vice-president. Nu finns det också ett avtal om att bilda en gemensam styrka om 20 000 man under ledning av Sudans president Omar el-Bashir. Styrkan skall säkerställa en vapenvila, under internationell övervakning. Sudan drar bort 80 procent av sina styrkor från söder, men båda parter behåller sina armeer. Södra Sudan skall bli självstyrande under sex år, sedan skall det följas av en folkomröstning. Det är detta avtal som nu skall godkännas på respektive hemmaplan, om en dryg vecka följer nästa fas. Det fanns en tid, i detta Afrikas största land, då Sudans oljeshejker kunde resa till New York och London, hyra hela hotell och betala med Sudanpund. Nu är den valutan ett minne blott. I 20 år, så länge det senaste inbördeskriget rasat har svältkatastroferna avlöst varandra och krävt fler liv än kriget. På oändliga torra slätter under en brännande sol, vallas enstaka getter och kor. Det är patronhylsorna på marken som bara tycks bli fler än grässtråna. Men rikedomen finns kvar under marken; oljan och sällsynta mineraler. Men destora oljefyndigheterna finns huvudsakligen i söder, nedanför floden Nilen, som har varit som en delare av Sudan. Det hur man skall dela upp oljerikedomarna, som blir nästa fas, och den stora stötestenen i fredsamtalen.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".