Frihetliga partiet rasar i Österrike-val

Söndagens val i de båda österrikiska delstaterna Oberösterreich - som är Österrikes tredje största - och Tyrolen har lett till stora förändringar i det politiska landskapet. Jörg Haiders populistiska Frihetliga parti fortsätter sitt ras.
I det senaste parlamentsvalet i Österrike för ett år sedan backade Frihetliga partiet FPÖ från 27 till 10 procent och tappade två tredjedelar av sina väljare. I söndagens fortsatte utförsåkningen. FPÖ förlorade idag mer än varannan väljare och är nu det minsta av de fyra partier som finns i österrikisk politik. De gröna, redan tidigare starkast i Europa, gick fram ytterligare, det gjorde också socialdemokraterna liksom det konservativa Folkpartiet som igen lyckades få egen majoritet i Tyrolen. Ett val alltså med tre vinnare och en superförlorare. Det katastrofala valresultatet för populistiska FPÖ ska inte påverka regeringssamarbetet med konservativa Folkpartiet, heter det. Men den försäkran låter rätt bräcklig. Kjell Albin Abrahamson, Wien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".