Hårda förhandlingar väntar om ny miljölagstiftning

Som Ekot berättat tidigare finns nu ett reviderat förslag till kemikalieregler som diskuteras inom EU-kommissionen. I framtiden ska omkring 30 000 kemiska ämnen kräva tillstånd och registrering för att få saluföras. Ekot har tagit del av det nya förslaget som ska presenteras i slutet av oktober.
Efter mycket kritik sägs nu att man ska uppmuntra att man byter ut farliga kemikalier mot mindre farliga, den så kallade substitutionsprincipen. Det välkomnas av miljöminister Lena Sommestad. - Lyckas vi stärka substitutionsprincipen ordentligt då kommer det ändå att bli ett regelverk som är betydligt bättre än idag, säger miljöminister Lena Sommestad. Men substitutionsprincipen, det här att man ska byta farliga kemikalier mot mindre farliga, det finns mer i förslaget men det är frivilligt att redovisa alternativ. Hur ser du på det? - Vi har sagt från svensk sida att det här är alldeles för svagt. Principen att man ska byta ut den måste vara grundläggande och den ska alltid gälla sådana ämnen som är giftiga och ackumuleras i kroppen. Det här kommer vi att fortsätta att kämpa för, säger Lena Sommestad. Tillverkaren måste redovisa risker för hälsan och miljön För att få registrera ett kemiskt ämne måste tillverkaren redovisa en analys om risker för miljö och hälsa. Men det blir inte obligatoriskt för tillverkaren att berätta vilka mindre farliga alternativ som finns. Det betyder att det inte blir något direkt tvång att byta ut farliga ämnen. Industrin behöver inte heller redovisa någon riskanalys för kemikalier som tillverkas i mängder under tio ton. Stark lobby lyckas med stora länder Lobbyverksamheten från industrin har varit intensiv under sommarens remissomgång. - Det är en väldigt tuff kamp nu i Europa. Det är också stora länder som Frankrike, Tyskland och England som väldigt tydligt ställer upp på kemiindustrins sida och det tycker jag är väldigt tråkigt att de ser så ensidigt på de ekonomiska vinsterna för kemiindustrin i stället för att se till sina medborgares hälsa, säger miljöministern. Slutet av oktober presenteras förslaget När kemikalieförslaget har malts ännu en gång i EU-kommissionens olika direktorat presenteras det i slutet av nästa månad. Sedan blir det ministerrådet och parlamentet som ska rådbråka hela paketet. Parlamentet har möjlighet att skärpa lagstiftningen om man tycker det behövs. - Det kommer att bli en mycket hård förhandling och jag är övertygad om att vi kommer att se förändringar. Det blir en maltkamp och förhoppningsvis ska vi kunna skärpa substitutionsprincipen för de allra farligaste kemikalierna, säger Lena Sommestad. Betyder det att du vill se en princip som säger att om det finns mindre farliga alternativ så ska de bytas ut? - Ja, det är sådan princip som jag vill se. Finns det alternativ till ett farligt ämne så ska man använda det. Den principen fungerar, det har vi visat i Sverige inom bekämpningsmedelområdet. Jag tror också att en sådan skarp tillämpning av sådan princip också kan bidra till att göra systemet mindre byråkratiskt och krångligt därför att vi då har en enkel princip för de allra farligaste ämnena, säger miljöminister Lena Sommestad
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".