Skandal under uppsegling i Vita Huset

I USA är en skandal under uppsegling efter ett avslöjande om att medarbetare till president George Bush misstänks ha läckt namnet på en CIA-spion till medier som hämnd för att hennes make, en före detta ambassadör, kritiserat Bushregeringens argument för att inleda kriget mot Irak.
Det här är en skandal som kommer att växa de närmaste dagarna, trodde en av TV-kanalen ABC:s politiska kommentatorer när han på söndagskvällen rapporterade om det som redan blivit en huvudvärk för Vita Huset. Justitiedepartementet undersöker just nu om någon i Bushadministration avslöjat för journalister att Valerie Plame arbetade som agent för underrättelsetjänsten CIA. Och i så fall vem den skyldige är, någon som i så fall riskerar upp till tio års fängelse. Det här är en redan en kittlande historia för medierna för Valerie Plame är inte vem som helst. Hennes make heter Joseph Wilson, och är före detta amerikansk ambassadör. Denne Wilson har offentligt kritiserat Bushregeringen för att presidenten i sitt tal till nationen, State of the union, i januari i år ha hävdat att Irak försökt köpa uran från Niger i Afrika, en av de uppgifter som användes i argumentationen inför kriget mot Irak. Men Wilson säger att han redan förra året, på CIA:s uppdrag besökte Niger, och då inte fann något belägg för att uppgifterna stämde. Något som Vita Huset också senare tvingades medge. Den före detta ambassadören hävdar nu att Bushregeringen försöker hämnas på honom för hans öppna kritik genom att avslöja hans hustrus arbetsgivare. Men också för att göra klart för andra vad som kan hända som kommer med oönskade, obehagliga sanningar till presidenten. – Den här regeringen lovade att återupprätta heder och värdighet i Vita Huset. Det den har gjort mot min fru och min familj visar att det inte var sant, säger Wilson. Redan har demokratiska kongresspolitiker, bland andra senator Charles Schumer, sagt att det är tveksamt om justitiedepartementet ska undersöka denna känsliga historia, om det inte snarare behövs en specialåklagare eftersom jakten på de ansvariga kan leda högt upp i Bushadministrationen.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".