Katastrofval för Jörg Haiders populistiska parti

Populistiska österrikiska partiet, FPÖ, gjorde på söndagen ytterligare ett katastrofval och reducerades i två delstatsval till det minsta partiet. Jörg Haider pekas nu ut både som orsaken till katastrofvalet och den man som igen kan rycka upp det kontroversiella partiet.
Formellt har Jörg Haider lämnat alla uppdrag i FPÖ:s partistyrelse. Men från sin delstat Kärnten, där han är regeringschef, sitter han med fjärrkontrollen och styr politiken. FPÖ samregerar med konservativa Folkpartiet men Jörg Haider protesterar ofta mot regeringspolitiken. FPÖ uppträder därmed både som regeringsparti och oppositionsparti. Uppenbart är att väljarna sedan länge tröttnat på de dubbla budskapen och på ett parti som samtidigt både gasar och bromsar. Vid parlamentsvalet för ett år sedan tappade FPÖ två tredjedelar av sina väljare. Och i söndagens delstatsval i Oberösterreich och Tyrolen tappade partiet mer än varannan väljare. FPÖ blev i gårdagens delstatsval det minsta partiet och partiets bana kan verkligen beskrivas som upp som en sol och ner som en pannkaka. Nu är läget så desperat att antingen måste Haider lägga ifrån sig den politiska fjärrkontrollen eller också återta partiledarposten i FPÖ. Med den här hastigheten håller partiet på att sudda bort sig själv från den politiska kartan.
Kjell Albin Abrahamson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".